Як ви думаєте? Звідки беруться невпевнені в собі люди?

Рубрики (Поради психолога) Автор Русенко-Бабій Наталія | 03-01-2018

Відповідь ясна як білий день. З невпевнених у собі дітей! А відбувається це тому, що такими їх зробили ми, дорослі, але найбільше старання доклали, звичайно, батьки.

Як це сталося? Так, дуже просто! Вони не знають як правильно хвалити дитину!

А звідси випливають і інші, більш значні наслідки.

 

Як правильно хвалити дитину:

Ось банальний тому приклад: ваша дитина приносить вам саморобку або малюнок і питає, чи гарно він це зробив. У відповідь малюк чує від вас похвалу. Як же, адже маленький, його просто необхідно похвалити.

Так, звичайно, похвалити потрібно, але не огульно, а заслужено. Якщо ви бачите будь-які недоліки, то в делікатній формі вкажіть на них, допоможіть дитині виправити. Інакше, ваш малюк виросте жорстко залежним від навколишнього думки, і будь-яка критика чи поправка з боку завдасть удару по його психіці. Як же так, адже у мами з татом він був талановитим, а тепер …

Самим розумним вчинком в подібній ситуації буде наступне: малюк приносить показати вам саморобку або малюнок.

Ви з цікавістю, уважно розглядаєте його творіння і далі коментуєте побачене: «Ось я бачу гарний великий будинок, поруч росте дерево, а що росте під деревом?».

Як правило, дитина включається в цю своєрідну гру, коли дорослий проявляє свій інтерес до дрібниць і подробиць дитячої творчості. Маля відразу починає фантазувати: «А під деревом росте грибок, і сидить зайчик. Ось тут ще буде паркан, а за ним сидить собачка. Я зараз намалюю! ».

У дитини тут же змінився настрій. З залежного до похвали чоловічка, він перетворився на людину, яка утвердився у своїх досягненнях, при цьому, отримавши схвалення дорослого. Адже він зміг включитися в розмову з дорослим, тим самим відчувши себе нарівні з ним.

Тепер, пофантазувавши і прибравши недоліки, малюк сам зміг оцінити свою працю. І для нього це найважливіше, набагато важливіше того, що думають з цього приводу інші. Він удосконалюється, а значить, рухається вперед.

Не забувайте, від того, як правильно ви будете хвалити свого дитини залежить його розвиток і майбутня впевненість у собі та своїх силах.